Un nou proiect finanțat de SUA va consolida capacitățile Republicii Moldova de combatere a traficului de ființe umane după un mic regres

Date Publish: 
Marţi, Mai 29, 2018
Tags: 
comaterea traficului de persoane, SUA

Pentru a redresa situația după ce Republica Moldova a fost declasată în Raportul anual al SUA privind Traficul de persoane, OIM în parteneriat cu autoritățile moldovenești au lansat azi (29 mai) un proiect inovativ de combatere a traficului de persoane numit „Consolidarea răspunsului Guvernului la fenomenul de traficului de ființe umane și îmbunătățirea protecției victimelor traficului și a martorilor în Republica Moldova”.

„Sperăm că grație eforturilor depuse în ultima perioadă de timp de Guvern, precum și grație acestui proiect, Republica Moldova va avansa în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane” a spus domnul Tudor Ulianovschi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

„Republica Moldova a demonstrat leadership anterior în proiecte comune. Noi anticipăm că Republica Moldova va continua să fie lider pentru alte țări în regiune în combaterea acestei probleme importante”, a susținut doamna Julie Stufft, Însărcinată cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Proiectul va completa lacunele identificate în eforturile Republicii Moldova de combatere a traficului de ființe umane. Astfel, OIM Moldova va facilita o serie de instruiri în străinătate pentru reprezentanții Direcției Protecția martorilor din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova. DPM va fi, de asemenea, echipată în mod corespunzător din punct de vedere tehnic, așa cum a sugerat raportul SUA.

Competențele altor părți interesate vor fi, de asemenea, îmbunătățite. Capacitățile ofițerilor Poliției de Frontieră vor fi îmbunătățite odată cu dezvoltarea un nou curs de formare online centrat pe drepturile victimelor a traficului. Acest curs va deveni obligatoriu pentru funcționarii staționați la punctele de trecere a frontierei. Judecătorii, procurorii și avocații publici vor beneficia de o serie de traininguri. Peste 850 de reprezentanți ai legii și 360 de funcționari publici vor fi instruiți prin acest proiect.

În cadrul proiectului se va încerca să convingă sectorul privat să colaboreze cu autoritățile moldovenești, deoarece exploatarea internă prin muncă forțată este acum mai larg răspândită – element lipsit în acest moment în politicile antitrafic din Moldova. În 2017, 87% din victime identificate și asistate au fost exploatate în interiorul țării prin muncă forțată.

În plus, Secretariatul Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Persoane își va îmbunătăți eforturile de coordonare a activităților antitrafic cu partenerii săi, în special cei la nivel local. Având în vedere contextul schimbător al fenomenului, comisiile locale trebuie să-și dezvolte încontinuu cunoștințele despre problemele legate de trafic.

„Ofertele de muncă aparent atractive deseori nu sunt altceva decât capcane și rezultă în trafic de persoane. Acest fenomen are un caracter transnațional și implică victime de toate vârstele și de toate genurile” a menționat domnul Eduard Harunjen, Procuror General al Republicii Moldova.

„E foarte important ca lanțurile de trafic să fie rupte și ca demnitatea victimelor să fie restabilită, iar atitudinile negative care constituie o victimizare secundară să fie eradicate” a susținut domnul Antonio Polosa, Șeful Misiunii OIM în Moldova.

În cele din urmă, OIM Moldova și Centrul Informațional „La Strada” vor desfășura o campanie de sensibilizare la nivel național cu privire la riscurile traficului și vor promova linia fierbinte de antitrafic (+373 0 800 77777).

 „Efectele traficului sunt foarte greu de reparat. În urma acestor crime, rămânem cu oameni traumatizați. De aceea ne vom concentra în viitorii doi ani ai proiectului pe capacitatea Republicii Moldova de a proteja victimele și cetățenii de acest flagel” a adăugat domnul Alexandru Jizdan, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Aici puteți vedea mai multe fotografii de la eveniment.

Pentru mai multe detalii, contactați pe doamna Iulia Țvigun, OIM Moldova la 069 123 905 sau la itvigun@iom.int.