OIM apreciază femeile și fetele migrante și diversitatea în mișcare

Date Publish: 
Joi, Martie 8, 2018
Tags: 
femei, fete, ziua, internațională

Elveția – Femeile și fetele reprezintă o proporție semnificativă de oameni în mișcare la nivel mondial, toți purtând cu ei o inimă plină de speranță, o minte plină de idei și o gamă variată de experiențe de migrație.

OIM, Agenția ONU pentru Migrație, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor 2018 se alătură femeilor și temei oficiale a Organizației Națiunilor Unite: Acum e timpul: activistele din mediul rural și urban transformă viețile femeilor. Stăm împreună cu ele și ne ridicăm vocea cu și în sprijinul tuturor femeilor și fetelor migrante.

În această zi, onorăm femeile care au muncit mult pentru a-și face vocea auzită și pentru a pava calea pentru drepturile femeilor și împuternicirea lor. Dând dovadă de o mare putere și rezistență, aceste femei au arătat nedreptatea pe care ei și ceilalți au fost nevoiți să suporte pur și simplu din cauza genului lor.

Femeile migrante adesea sunt esențiale în susținerea și reconstruirea familiilor și a comunităților. Știm acum că ele trimit o parte mai mare din câștigurile lor de peste hotare decât bărbații. De asemenea, știm că adesea își asumă mai multe responsabilități legate de familie și gospodărie decât bărbații – oriunde ar fi.

Mai multe femei se află în forța de muncă decât oricând – ceea ce înseamnă că mai multe femei caută oportunități de angajare în străinătate și contribuie la țările lor de origine prin împuternicirea lor, a gospodăriilor lor și a comunităților în general. În situațiile de criză, femeile sunt adesea printre primii oameni care acționează. Cu toate acestea, vocile distinctive ale femeilor și fetelor de obicei nu sunt auzite.

Noi trebuie întotdeauna să ținem minte că femeile au un set unic de avantaje și dezavantaje. Într-adevăr, fiecare etapă a experienței migraționale, pornind de la motivația lor de a migra și de a continua pe tot parcursul călătoriei și până la destinația lor și, pentru unele din ele, întoarcerea acasă – toate sunt influențate de genul lor. De exemplu, multe femei migrează pentru a căuta independență financiară și abilitare, pentru a scăpa de sărăcie, pentru a-și extinde cunoștințele sau pentru a se alătura celor dragi. Din nefericire, multe femei aflate în mișcare se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de informații și a cunoștințelor despre punctele de acces la informații.

Violența împotriva femeilor este un numitor comun care stă la baza provocărilor distinctive cu care se confruntă migranții de sex feminin de-a lungul rutei de migrație. Nu trebuie să uităm că violența împotriva femeilor este o manifestare a relațiilor inegale de putere între bărbați și femei, pe care trebuie să le condamnăm cu toții.

Așa cum am auzit din când în când, multe femei se confruntă cu violență sexuală, hărțuire și exploatare provocate de complete străini, de oficiali de stat, de alți imigranți și chiar de membri ai familiei lor. OIM condamnă orice formă de violență și discriminare împotriva femeilor și fetelor și solicită eliminarea acesteia.

Împuternicirea femeilor înseamnă emanciparea lor și libertatea de a contribui la comunitate și la societate în general. În fiecare zi, OIM lucrează alături de migranți pentru a preveni și a combate toate formele de violență și discriminare împotriva femeilor și fetelor și pentru a aborda numeroasele probleme structurale care alimentează această violență și discriminare.

OIM, agenția pe care sunt mândru să o conduc, apreciază diversitatea femeilor migrante în mișcare și recunoaște importanța ascultării în mod activ a diferitelor voci ale acestor femei migrante. Ne străduim să le abilităm și ne străduim să le amplificăm vocile pentru politici mai bune, practici mai bune și programe mai bune menite să protejeze și să asiste pe toți și toate.

La OIM, lucrăm împreună cu sute de femei talentați care servesc în fiecare dintre cele 169 de state membre OIM – și zeci de alte locații din întreaga lume în care operează OIM, multe dintre acestea luptând neobosit pentru a promova drepturile femeilor și a pentru a le împuternici cu scopul de a face egalitatea de gen realitate .

Permiteți-mi să menționez două dintre astfel de femei:

Lina este avocată care a plecat din Republica Arabă Siriană și lucrează la un centru comunitar din Turcia, care este condus de un partener OIM „Syrian Social Gathering” (SSG). Ea luptă împotriva nedreptății, oferind consultanță juridică femeilor dezavantajate și amplificându-le vocile prin reprezentarea lor legală. „Am simțit întotdeauna o nevoie puternică de a ajuta pe cei/cele care nu cunosc pe deplin drepturile lor. Am văzut adesea prea multe femei în situații în care simt că nu au recurs legal”.

Thant este medic care lucrează în Myanmar pentru OIM pentru a îmbunătăți sănătatea mamelor și a copiilor prin creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate și pentru a spori capacitatea moașelor în comunitățile rurale. „Dacă există drepturi egale pentru toate ființele umane, aceasta va duce la dezvoltarea țării mele”. Thant se apropie de linia de front pentru a împuternici femeile, ajutându-le prin îngrijiri medicale. Lucrul pe care ea îl face, precum multe alte femei, are un rol esențial în evaluarea diferitelor implicații asupra politicii și acțiunilor de sănătate planificate asupra femeilor și bărbaților. Astfel de acțiuni privind legislația, programele guvernamentale, practicile și comportamentele pot duce adesea la un impact pozitiv asupra femeilor și fetelor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor, OIM se alătură tuturor femeilor și apreciază  aliații care luptă pentru a asigura drepturile femeilor și fetelor de toate vârstele. OIM va continua să susțină numeroasele voci ale femeilor migrante, să valorifice diversitatea în mișcare, să se străduiască să răspundă nevoilor diferite ale migrantelor/migranților și să ofere oportunități egale pentru beneficiul tuturor.

 

William Lacy Swing

Directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație