O delegație din RM, inclusiv reprezentanții OIM Moldova, vizitează centrele educaționale diasporale în Portugalia

Date Publish: 
Miercuri, Martie 15, 2017
Tags: 
Diaspora, Portugalia, copii, educație

Chișinău – În perioada 10-14 martie 2017, o delegație din Republica Moldova (RM) compusă din reprezentanții OIM Moldova, Cancelariei de Stat a RM, Biroului Relații cu Diaspora și Ministerului Educației a vizitat Republica Portugheză cu scopul de a monitoriza activitatea centrelor educaționale în diasporă și de intensifica cooperarea cu autoritățile portugheze din domeniul migrației și diasporei și cu diaspora din Portugalia.

Cele trei centre educaționale – Asociația Culturală și Religioasă “LusOrtodoxia” (Faro), Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni ”Miorița” (Barreiro) și Centrul Educațional al Diasporei Moldovenești din Cașcaiș – sunt trei centre susținute în cadrul programului Diaspora Engagement Hub alături de alte șapte centre educaționale. Fiecare cantreu a obșținut un grant de 3,500 USD oferit din Fondul Internațional pentru Dezvoltare al OIM. Aceste zece centre vor fi primii implementatori ai curriculumului la limba română pentru copiii din diasporă, care urmează să fie lansat în vara anului curent.

Delegația din Moldova s-a întîlnit și cu diaspora – migranții moldoveni, rezidenți în cele trei orașe menționate mai sus. În cadrul acestor întruniri au fost prezentate programele guvernamnetale disponibile pentru cetățenii din diasporă și au fost discutate perspectivele de colaborare în viitor în domeniul implicării diasporei și programelor educaționale pentru aceasta. La fel, delegația a vizitat și Festivalul Mărțișor 2017, organizat de Centrul Cultural Moldav din Cașcaiș.

În cadrul acestei vizite, delegația s-a mai întîlnit și cu reprezentanții Ambasadei RM în Portugalia, biroul OIM în Lisabona și autoritățile portugheze – Consiliul Portughez pentru Refugiați (CPR) și Serviciul pentru Imigrare și Frontieră (SEF) ca să discute despre experiența acestor instituții în gestionarea imigrației, integrarea acestora în societatea portugheză și despre elaborarea și implementarea a programelor destinare imigranților.

Programul Diaspora Engagement Hub este implementat de Biroul Relații cu Diaspora și OIM Moldova. Aceste program este finanțat de Fondul Internațional de Dezvltare al OIM și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Pentru a afla mai multe despre program, accesați acest link.