Noul proiect UE-OIM va facilita traversarea frontierei moldo-ucrainene pentru cca 3 milioane de persoane anual

Date Publish: 
Marţi, Februarie 6, 2018
Tags: 
frontieră, traversare, trecere, punct, UE, mai ușor, facilitare

Pe 6 februarie 2018, Agenția ONU pentru migrație (OIM), Misiunile în Moldova și Ucraina au lansat în comun un nou proiect întitulat „Consolidarea Managementului Integrat al Frontierei de-a lungul frontierei moldo-ucrainene”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și va implementat în cooperare cu  Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM). Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile centrale de gestionare a frontierei din Republica Moldova și Ucraina.

Precum a fost anunțat la ceremonia de lansare a proiectului, acesta are ca scop renovarea și echiparea a două puncta de trecere a frontierei – Ciciurgan-Pervomaisc și Reni-Giurgiulești. Ajutorul proiectului va include mai multe lucruri de la mobile și servere până la echipament de cântărire și inspecție. Astfel, peste trei milioane de persoane vor putea trece frontiera moldov-ucraineană mai ușor și mai repede.

„Fluxul de persoane care trec prin aceste două puncte de trecere a frontierei ajunge la peste 3 milioane de persoane și 800,000 de vehicule pe an. Uniunea Europeană sprijină Ucraina și Moldova în consolidarea securității frontierelor comune. Lucrăm, de asemenea, pentru o simplă și mai rapidă trecere a frontierei pentru persoane și bunuri” a menționat domnul Ambasador Hugues Mingarelli, Șeful Delegației UE în Ucraina.

Acest nou proiect pilot în domeniul MIF al Uniunii Europene trebuie să aducă rezultate pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei. Proiectul a fost solicitat de ambele țări cu scopul de a face trecerea frontierei mai sigură și mai rapidă [...] Acest lucru înseamnă că persoanele sau bunurile vor fi nevoite să se oprească doar o singură dată la frontieră și că procesarea documentației acestora va fi mai rapidă” a adăugat domnul Marco Gemmer, șeful adjunct al Secției de operațiuni, delegația UE la Republica Moldova.

Punctul de trecere al frontierei (PTF) Ciciurgan-Pervomaisc este localizat în sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Acest PTF este cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene, fiind traversat zilnic de circa 1,800 de mijloace de transport și 7,300 de persoane. Acest punct de trecere al frontierei este gestionat de serviciile grănicerești și poliției de frontieră a Ucrainei și Republicii Moldova.

Punctul de trecere a frontierei (PTF) Reni-Giurgiulești este, de asemenea, printre cele mai aglomerate puncte de trecere al frontierei moldo-ucrainene, având în vedere comerțul internațional intens în zona Portului Internațional Liber Giurgiulești, unde în special trec frontiera un număr mare de camioane cu cereale destinate exportului. 

Adițional echipării acestor două puncta de trecere al frontierei, proiectul va ajuta autoritățile ucrainene și moldovenești să stabilească un sistem automatizat de schimb de informații despre persoane și bunuri ce traversează frontiera. La fel, proiectul va pune la dispoziție echipament pentru crearea Punctului de Contact Comun la PTF Palanca (Moldova).

 „Datorită cooperării excelente din partea Guvernului ucrainean, portofoliul OIM de consolidare a capacității în domeniul Managementului migrației este unul dintre cele mai mari și de succes din lume. Finanțarea generoasă din partea Uniunii Europene,  îmbunătățirea punctelor de trecere a frontierei operate în comun va facilita proceduri vamale mai sigure, mai transparente, mai eficiente și mai rapide, aliniate la cele mai bune practici europene în domeniul managementului integrat al frontierelor (MIF)” a subliniat Dr. Thomas Lothar Weiss, Șeful Misiunii OIM în Ucraina.  

„Acesta este un proiect pentru două țări care au recunoscut importanța colaborării pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi cele legate de comerțul ilicit și mișcările de mărfuri și de persoane, și importanța de a atinge obiective comune în contextul unei dezvoltări socio-economice sporite pentru populațiile respective, care este posibil numai într-un mediu de securitate, încredere și unde este exercitat statul de drept” a adăugat domnul Antonio Polosa, Șeful Misiunii OIM în Moldova.

Domnul Fredolin Lecari, Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, a declarat: „Aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră față de reprezentanții serviciului vamal și poliției de frontieră ucrainene pentru deschiderea lor, munca fructuoasă comună și cooperarea strânsă , în urma căreia a fost posibilă lansarea cu succes a proiectului UE de asistență tehnică, care vizează asigurarea securității la frontiera comună din regiune”.

”Atunci când vorbim despre problema gestionării frontierelor, inclusiv despre gestionarea integrată a frontierelor, este important să ne dăm seama că infrastructura punctelor de trecere a frontierei ar trebui să țină pasul dezvoltării tehnologice. De obicei acestea necesită resurse extenuante pe care nu le are nici Republica Moldova, nici Ucraina. Iată de ce suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care la demonstrat Delegația UE”, a adăugat domnul Vitalie Vrabie, Director General al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Proiectul de doi ani va fi implementat până în martie 2020. Scopul proiectului este să reducă timpul de trecere a frontierei pentru persoane și operatori economici care-și transportă bunuri peste frontiera moldo-ucraineană.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați acest link. Altfel, vă rugăm să contactați doamna Iulia Țvigun, OIM Moldova la itvigun@iom.int sau doamna Varvara Zhluktenko, OIM Ucraina la vzhluktenko@iom.int sau la at +38 044 568 50 15/+38 067 447 97 92.