Membrii Grupului de Excelență din Diasporă în domeniul Justiției din Haga vor realiza un trening pentru judecătorii din Moldova

Date Publish: 
Vineri, Februarie 9, 2018
Tags: 
justiție, Diaspora, Excelență, experți, Haga, INJ

Pe 9 februarie 2018, în sediul Curții Supreme a Justiției a avut loc al doilea seminar în domeniul justiției privind jurisprudența din Haga (Țările de Jos) organizat și condus de trei juriști din Haga, originari din Republica Moldova. Seminarul a fost susținut în limba engleză pentru circa 30 de tineri judecători din Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanții Institutului Național al Justiției, Biroului Relații cu Diaspora, Ambasadei SUA și Agenției ONU pentru Migrație (Organizația Internațională pentru Migrațiune, Misiunea în Moldova). 

Conținutul seminarului s-a axat pe experiența Curții Internaționale de Justiție (CIJ) și Curții Permanente de Arbitraj (CPA) din Haga, în special au fost discutate cauza România vs. Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre prezentat de doamna Olga Graur-Beks (Analist, Curtea Penală Internațională), cauza Ucraina vs. Federația Rusă privind prevenirea și interzicerea finanțării terorismului și eliminarea discriminării rasiale în contextul conflictului actual din Ucraina – prezentat de domnul Laurențiu Hadîrcă (Consilier Juridic Superior, OSCE),  și cauza Yukos vs. Federația Rusă prin care s-a dispus plata de 50 de milioane de dolari ca despăgubiri acționarilor companiei Yukos în contul activelor expropriate – prezentată de domnul Victor Băieșu (Consilier juridic, Tribunalul Special pentru Liban).

Seminarul a fost organizat cu susținerea Institutului Național al Justiției (INJ) și Curții Supreme a Justiției (CSJ). „Îmi face o mare plăcere să deschid un seminar care se înscrie în runda obișnuită de formări în cadrul grupului resursă și să prezint experții grație contribuției cărora a fost posibilă realizarea acestui seminar. […] Acest seminar pune baza unei cooperări durabile dintre INJ și OIM” a menționat doamna Diana Scobioală, Director al INJ care a susținut o sesiune introductivă privind jurisprudența Curții Internaționale de Justiție și Curții Permanente de Arbitraj.

În continuare, domnul Ghenadie Crețu, Coordonatorul Programului Migrațiune și Dezvoltare al OIM a menționat: „În diasporă există numeroși moldoveni care cu calificări înalte, bine plasați în instituții publice și private care au acumulat experiență necesară RM pentru a continua procesul de reformare în diverse sectoare, iar Haga, ca și capitală mondială a justiției, este locul perfect pentru a acumula asemenea practici necesare susținerii reformării sectorului de justiție”.

Doamna Olga Coptu, șefa Biroului Relații cu Diaspora a afirmat „BRD încurajează cetățeni RM aflați peste hotare să se implice în dezvoltarea țării de origine. Un exemplu în acest sens este Grupul de Excelență a Diasporei care merită să fie urmat și de alți membri ai diasporei care intenționează să se implice în elaborarea și dezvoltarea politicilor publice împreună cu ministerele de resort sau cu consilierii Primului-ministru”.

Laurențiu Hadîrcă, Victor Băieșu și Olga Graur-Beks sunt parte a Grupului de Excelență a Diasporei în domeniul Justiției care este susținut prin programul guvernamental cu același nume. În noiembrie 2017, domnul Hadîrcă și domnul Artur Sîrbu (membru adițional al grupului) au condus primul seminar în domeniul jurisprudenței de la Haga, discutând despre jurisprudența Curții Penale Internaționale.

Programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB este implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.

Pentru mai multe detalii, contactați pe doamna Iulia Țvigun, OIM la itvigun@iom.int.

Mai multe fotografii pot fi vizualizate aici