Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD) promovat la nivel local

Date Publish: 
Joi, Octombrie 12, 2017
Tags: 
mecanism, coordonare, hotărâre, nr. 725, DMD, nivel local

Pe 10 octombrie 2017, a avut loc prima sesiune de promovare a Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08.09.2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). Evenimentul a fost organizat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) și susținut de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova.

Scopul mecanismului promovat este de a asigura implementarea eficientă a politicii în domeniu și de a contribui la sporirea efectelor pozitive și reducerea efectelor negative ale migrației.

Sesiunea de promovare a avut loc în incinta Consiliului raional din Cimișlia și a întrunit cca 60 de persoane responsabile de domeniul diaspora, migrație și dezvoltare la nivel decizional și tehnic din raioanele de sud ale Republicii Moldova, conform regiunii de dezvoltare (Cimișlia, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Leova).

În debutul evenimentului, Olga Coptu, șef al Biroului relații cu diaspora (BRD) a menționat că autoritățile publice locale APL au fost convocate pentru prima dată în scopul promovării conceptului diasporă, migrație și dezvoltare (DMD), astfel încât, abordarea integrată a domeniului care există de mai mulți ani la nivel central să fie realizată și la nivel local în întreaga țară. Prezentul Mecanism vine să instituie persoane responsabile de diasporă (cu titlu de recomandare pentru APL) în fiecare localitate din Republica Moldova.

În cadrul seminarului, reprezentanții BRD, Ghenadie Slobodeniuc și Nadejda Zubco au prezentat Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD și Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare.

Exemple de implicare a diasporei în dezvoltarea locală au fost prezentate de către Tatiana Badan, primar al satului Selemet, r-nul Cimișlia. De asemenea, Oxana Măciucă, coordonator componenta migrație PNUD/MiDL a vorbit despre „Metodologia de integrare a migrației la nivel local: instrumente și bune practice”. Evenimentul s-a încheiat cu o prezentare a unor personalității care au origini din Republica Moldova și sunt cunoscute la nivel mondial. Această incursiune istorică a fost făcută de către Denis Roșca, autor al volumului ,,Cartea de Aur”.

Totodată, pe durata evenimentului s-a propus să fie desemnate persoane din cadrul autorităților publice locale care vor fi responsabile de coordonarea, aplicarea și implementarea domeniului DMD în Strategiile, Planurile și Programele de dezvoltare locală.

Notă: Următoarele sesiuni de instruire sunt preconizate pentru 17 octombrie – în raioanele din zona centru: Nisporeni, Șoldănești, Rezina, Telenești, Orhei, Călărași, Ungheni, Dubăsari, Criuleni, Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Hâncești (în s. Ciuciuleni, r-nul Hâncești ,,Centrul Social Multifuncțional pentru victimele violenței în familie”) și, respectiv, 18 octombrie - raioanele din nordul țării: Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca (or. Râșcani, ,,Centrul Phoenix, destinat copiilor cu dizabilități”).  

Evenimentul a fost organizat grație Programului Global Comun „Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare” implementat de OIM și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în Republica Moldova, și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Pentru mai multe detalii contactați domnul Vitalie Varzari, vvarzari@iom.int