Grupurile de Excelență a Diasporei: au fost selectați opt experți înalt-calificați din diasporă

Date Publish: 
Joi, Iulie 13, 2017
Tags: 
Expert, Diaspora, program, selectare

Astăzi, pe 13 iulie 2017, la Guvernul Republicii Moldova a avut loc ședința de selectare a liderilor programului-pilot Grupurilor de Excelență ale Diasporei, parte a programului Diaspora Engagement Hub. Liderii Grupurilor de Excelență au fost selectați de implementatorii programului – Organizația Internațională pentru Migrație, Biroul Relații cu Diaspora și în comun cu Secretarului general al Guvernului, doamna Lilia Palii și Consilierii Primului-ministru RM.

Prin urmare, au fost selectați următorii candidați:

  1. Dorin Dușciac, Paris, Franța. Specialist în fizică nucleară și relații internaționale, doctor în fizică, inginer cercetător la Laboratorul Național „Henri Becquerel”.
  2. Svetlana Cranga Janaudy, Marseille, Franța. Specialist în economie și management al organizațiilor de inovație și proprietate intelectuală, inginer regional de vânzări și exporturi la „Fives Pillard”.
  3. Doina Ciobanu, California, SUA. Specialist în biologia moleculară, cercetător la Laboratorul Național Lawrence Berkley.
  4. Ian Toma, Virginia/Washington, SUA. Specialist în biochimie și genomică moleculară, profesor la Clinica Medicală a Universității din Washington.   
  5. Victor Băieșu, Haga, Olanda. Magistru în drept comparat european, consilier juridic la Tribunalul Special Pentru Liban.
  6. Laurențiu Hadârcă, Haga, Olanda. Magistru în drept constituțional comparativ, magistru în relații internaționale, în prezent consultant legal superior la Comisariatul înalt pentru minorități naționale al OSCE. 
  7. Marcel Țîbîrnac, București, România. Doctor în domeniul științelor mediului, ecolog la SRL „Consultanță de mediu”.
  8. Ala Mîndîcanu, Quebec, Canada. Specialist în economie, administrare publică și filologie, fondatoarea  și președinta asociației Comunitatea Moldovenilor din Quebec,

Vă amintim că programul GED presupune crearea a cinci Grupuri de Excelență, conduse de câte cel puțin doi experți înalt-calificați din diasporă. Grupurile sunt formate în baza domeniilor prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova, care au fost anunțate odată cu lansarea apelului de recepționare a dosarelor pe 23 mai curent.

Grupurile de Excelență ale Diasporei vor lucra asupra unor propuneri de politici publice sa asupra anumitor proiecte stabilite de comun acord cu reprezentanții Guvernului RM. Rezultatele preliminare vor fi prezentate cu ocazia Zilelor Diasporei 2017.

Programul Grupurile de Excelență ale Diasporei este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine” finanțat de Fondul pentru Dezvoltare al OIM și implementat de OIM, misiunea în Moldova în parteneriat cu BRD și Ministerul Educației RM.

Pentru mai multe detalii contactați doamna Iulia Țvigun la itvigun@iom.int