Grupuri de Excelență ale Diasporei – un nou program în Diaspora Engagement Hub

Date Publish: 
Marţi, Mai 2, 2017
Tags: 
Expert, Diaspora, program, prim-ministru

Chișinău – Astăzi, 2 mai 2017, misiunea OIM în Moldova și Biroul relații cu diaspora au lansat Grupurile de Excelență ale Diasporei – un nou suprogram al Diaspora Engagement Hub. Acest program-pilot guvernamental este destinat cetățenilor republicii Moldova cu reședință de minim doi ani peste hotare și sunt experți înalt calificați, care doresc să colaboreze cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale pe cinci domenii prioritare: social, economic, mediu/ecologie/dezvoltare rurală, justiție, societate civilă.

Membrii GED vor fi selectați în urma unui concurs de CV-uri și proiecte de propuneri de politici publice pentru cele cinci domenii prioritare. După selectare, fiecare GED va fi format din doi experți, cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare, care până în luna august 2017 vor elabora și prezenta împreună cu reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale (consilieri ai Prim-ministrului) inițiative/propuneri de politici publice. Propunerile de politici elaborate de membrii GED vor fi prezentate în cadrul Zilelor Diasporei 2017.

„Republica Moldova are cetățeni stabiliți peste hotare care dețin experiență valoroasă în diverse domenii, expertiză și cunoștințe. Acestea pot contribui la impulsionarea dezvoltării sectorului public și privat din țară prin consultanță, recomandări și inițiative de îmbunătățire a serviciilor, transfer de cunoștințe, creativitate și inovație din partea membrilor diasporei”, a afirmat Olga Coptu, șefa BRD.

Antonio Polosa, șeful misiunii OIM în Republica Moldova: „Diaspora posedă un potențial enorm de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Numeroși moldoveni au reușit să absolveasсă universități cu renume mondial și să facă o carieră de invidiat în instituții prestigioase peste hotare. Îi invitam cordial să se alăture programului nostru, care reprezintă o oportunitate rară de a contribui la reformele implementate în Moldova. Este o șansă de a coopera cu funcționari de nivel înalt din Oficiului Primului Ministru pentru a influența pozitiv cursul de dezvoltare al țării prin know-how-ul pe care îl posedă diaspora. Știm că vă pasă, și vă așteptăm cu drag acasă!”

Persoanele interesate să facă parte din GED vor expedia până pe 23 mai 2017 la email-ul diaspora.excellence@gov.md, dosarul de participare va conține CV și o propunere de politică publică. Mai multe detalii despre program, condițiile de participare la concurs și criteriile de selectare, aici.

Fondul OIM va susține financiar activitatea Grupurilor de Excelență ale Diasporei conform agendelor de lucru elaborate de către experții selectați din diasporă și consilierii Prim-ministrului. Experții din diapsoră selectați vor activa pro bono.

Rezultatele acestui program-pilot vor servi drept temelie pentru extinderea mecanismelor noi de contribuție activă a diasporei în Republica Moldova, dar și de absorbție a expertizei/tehnologiilor avansate de către instituțiile publice necesare pentru reformarea acestora.

Pentru mai multe detalii, contactați: Iulia Țvigun la itvigun@iom.int