Extinderea programului de atragere a remitențelor PARE 1+1 discutată cu locuitorii din stânga Nistrului

Date Publish: 
Joi, Noiembrie 23, 2017
Tags: 
antreprenoriat, remitențe, stânga Nistrului, transnistria

Pe 23 noiembrie 2017, în s. Coșnița, r. Dubăsari a avut loc Conferința de promovare a programului PARE 1+1 pentru locuitorii din stânga Nistrului. Programul PARE 1+1 este un program guvernamental de atragere a remitențelor în economie. Programul este destinat lucrătorilor migranți și/sau rudelor lor de gradul întâi care doresc să investească economiile/salariul obtinut peste hotare și transmis în Moldova sub formă de remitențe în deschiderea unei întreprinderi mici sau mijlocii.

Programul este realizat de Organizația pentru Dezvoltare a sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Cu un cuvânt de salut a venit domnul Fabien Schaeffer, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Moldova. Domnul Ghenadie Crețu, Coordonatorul Programului Migrație și Dezvoltare a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova a venit cu un cuvânt de salut și a prezentat istoricul colaborării OIM, ODIMM și UE în vederea instituirii și realizării „programului PARE 1+1 modelat si perfecționat în baza exemplelor altor țări, precum Mexic cu programul Tres por Uno (3+1)” .

„Programul a fost lansat pentru a redirecționa resursele financiare ale migranților din consum (precum este procurarea de imobile răspândită între migranți) în sectoarele active economice ale țării” a adăugat domnul Crețu.

Doamna Daniela Dascaliuc, reprezentantul ODIMM a prezentat esența și etapele programului PARE 1+1 conceptualizat și realizat din anul 2010 în dreapta Nistrului și câteva istorii de succes a acestuia: ferma de chinchila, de melci, de struți, de prepelițe; citiți mai detaliat despre el aici. Localul unde a avut evenimentul, restaurantul Billion Nights, este un exemplu de istorie de succes a unui beneficiar al programului PARE 1+1 care a revenit din Italia în staul natal Coșnița, raionul Dubăsari și a pornit afacerea.

Alla Novac, beneficiara programului PARE 1+1 a vorbit despre propria experiență de participare în program. Doamna Novac a utilizat grantul obținut din program pentru a construi o seră de roșii, crescând numărul lor la 40 de sere timp de 5 ani. Doamna Novac conduce și gospodăria fiicei sale, migrantă în Franța, care a beneficiat de program și a fondat o altă gospodărie țărănească.

Prezentarea programului a trezit multe întrebări de la locuitorii din stânga Nistrului privind rigorile de eligibilitate a potențialilor beneficiari, legate de actele de verificare a provenienței banilor (remitențelor), gradele de rudenie a beneficiarilor, cetățenia acestora și contractele de muncă a migranților participanți la program. Doamna Dascaliuc și domnul Crețu au menționat că toate întrebările privind impedimentele în realizarea acestui program în stânga Nistrului vor fi notate și luate în considerație în procesul de extindere a acestui program.

Adițional, la eveniment au fost prezentate și alte programe de susținere a antreprenoriatului mic și mijlociu: Fondul de Garantare a Creditelor, Femeia în Afaceri și Academia de Business pentru Femei, Gestiunea Eficientă în Afaceri, precum și portalul pentru (potențialii) antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului care oferă informații pas-cu-pas privind deschiderea, dezvoltarea și gestionarea acestora – Business Portal și platforma de finanțare colectivă (crowdfunding) Guvern24.

Conferința a fost organizată grație proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova și valorificarea beneficiilor acestuia pentru locuitorii regiunii transnistrene a Republicii Moldova”, implementat de OIM Moldova și finanțat de Uniunea Europeană.

Citiți mai mult despre programul PARE 1+1 aici, iar despre alte programe aici.

Citiți mai mult despre Business Portal aici. Vizitați Portalul la www.businessportal.md.

 Pentru mai multe informații, contactați doamna Ana Ciurac la aciurac@iom.int sau 069 123 905.