Atelier: funcționarii publici învață să integreze subiectul Diasporă, Migrație și Dezvoltare în politicile naționale

Date Publish: 
Vineri, Mai 19, 2017
Tags: 
puncte focale, guvern, hotărâre, migrație, dezvoltare, atelier

Chișinău – Astăzi, pe 18 mai 2017, a avut loc cel de-al doilea atelier privind implementarea abordării integrate a domeniului Diasporă, Migrație și Dezvoltare (DMD) organizat pentru persoanele responsabile din guvern pentru domeniul DMD, cunoscute și ca puncte focale.

Atelierul a fost condus de dna Angela Stafii, consultantul OIM și vine în continuarea unei serii mai mari de ateliere și seminare organizate pentru punctele focale pe subiectul DMD, scopul general al cărora este de a instrui funcționarii publici la nivel central să integreze aspectele migrației în strategiile și politicile naționale.

Astfel, miza atelierului din 18 mai a fost de a învăța funcționarii publici să elaboreze produse și servicii destinate migranților. Sarcina grupurilor formate în cadrul atelierului a fost să examineze mai multe studii de caz și să identifice în baza lor problema și soluții pentru acestea, astfel, elaborând concepte de servicii și produse destinate migranților.

La fel, în cadrul atelierului a fost discutat proiectul de hotărâre a guvernului ce vizează mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD. Proiectul hotărârii a fost elaborat de consultantul OIM în cooperare cu Biroul Relații cu Diaspora și discutat cu punctele focale DMD anterior. Scopul acestei hotărâri este de a reorganiza și a îmbunătăți mecanismul de integrare a domeniului DMD în politicile statului, de a extinde la nivel local această abordare și de a consolida capacitățile punctelor focale.

Acest atelier a fost organizat grație proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în domeniul migrației și dezvoltării al Republicii Moldova” implementat de OIM și Biroul Relații cu Diaspora, și Programului Global Comun „Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare” implementat de OIM și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în Republica Moldova – ambele programe fiind finanțate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Pentru mai multe detalii contactați: Iulia Țvigun la itvigun@iom.int